רוח נשית בשעת חירום
עמותת רוח נשית המסייעת לנשים נפגעות אלימות לפתח עצמאות כלכלית ולצאת ממעגל האלימות, מוצאת את עצמה בימי המלחמה בסיטואציה קשה ומורכבת.
במקביל לחזית הלחימה בדרום ובצפון, גם העורף סופג פגיעות קשות, במיוחד נפגעות קבוצות מוחלשות ופגיעות. הרשויות קורסות תחת העומס והמענים והמשאבים שלא היה די בהם בימי שגרה הולכים ומצטמצמים ככל שמתבררות ההשלכות הכלכליות של המלחמה. בו בזמן, אנו עדות להסלמה חדה באלימות הזוגית על רקע הדחק הלאומי והטראומה הקשה שכולנו חווים.
אנו פועלות בפריסה ארצית ומפעילות בין היתר שלוחה בבאר שבע, נגב מערבי ועוטף עזה, ובישובי הצפון אשר מציעות מענה לנשים נפגעות אלימות שבתקופה זו מצויות במצוקה קשה מתמיד.
ליווי פרטני:
עמותת רוח נשית מלווה, מסייעת ותומכת בנשים נפגעות אלימות בשלבי היציאה ממעגל האלימות, באמצעות פיתוח עצמאות כלכלית ושיקום תעסוקתי. אנו מסייעות לנשים לייצר מערכות יחסים מבוססות אמון ולרכוש כלים שבאמצעותם הן וילדיהן תישארנה מחוץ למעגל האלימות, בהובלת עובדות סוציאליות ומתנדבות מנטוריות שבונות יחד עם האישה תוכנית מותאמת.
המלחמה הנוכחית פגעה קשות בעורף ובמרקם הקהילתי ביישובים תחת אש. עמותת רוח נשית עובדת מאז יום הקמתה בסנכרון מלא עם הקהילה המקומית, עם המגזר העסקי המקומי, עם הרשויות המקומיות ועם אנשי המקצוע הרלוונטים בכל תחום, כל זאת במטרה לייצר מעטפת למשתתפות שלנו, במטרה לייצר חוסן, לכידות וערבות הדדית, רכיבים שנחוצים היום יותר מתמיד.
היום אנו עסוקות בעיקר בשמירה על קשר רציף עם המשתתפות שלנו, בבירור ומיצוי זכויותיהן על רקע המלחמה, במציאת מענים ופתרונות תעסוקה במקומות בהם המשק כמעט מושבת, וביצירת קהילה ורשתות תמיכה חדשות.
פעילות ציבורית למען נשים נפגעות אלימות:
המחלקה לקידום מדיניות ושינוי חקיקה פועלת בימים אלו ביתר שאת יחד עם ארגונים נוספים להבטחת ייצוג נשי הולם בכל הפורומים העוסקים בסוגיית החטופים, זכויות עובדים במשק והשלכות המלחמה על העורף, כדי לוודא שהאינטרס הנשי יישמע ויקבל ביטוי בגיבוש המדיניות.
התקופה הנוכחית קשה וכואבת ומציבה אתגרים גדולים ומורכבים לכלל החברה בישראל. כעמותה העוסקת בשיקום כלכלי של נשים נפגעות אלימות, אנו מבינות שדווקא בתקופה זו יש לשים זרקור על הקשיים המיוחדים לנשים בישראל. לשם כך, חברנו לפורום גדול של ארגוני זכויות נשים, במטרה להתמקד ביוזמות ופעילויות משותפות הרלוונטיות לנשים ובכלל במהלך המלחמה.
במסגרת זו פנינו לשורה של מקבלי החלטות, ודרשנו את הקמת קבינט העורף בשים לב על ייצוג נשי הולם על מנת לתת ביטוי וקול לאינטרסים של נשים סביב שולחן קבלת ההחלטות, פנינו לממונה על נושא החטופים והנעדרים, וביקשנו לשלב נשים בצוות המטפל בחטופים ובנעדרים וכן בצוותי מו"מ שיקומו, השתתפנו בשולחן עגול שקיים המשרד לקידום מעמד האישה בדיון שעסק בצרכי נשים בתקופת מלחמה, והצטרפנו לקריאה דחופה לגופים בינ"ל שונים ולמומחים למשפט בינ"ל בדרישה לפעול לשחרור בני ערובה המוחזקים בידי החמאס והג'יהאד ולפעול בנוגע לפשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה שבוצעו על ידי החמאס נגד נשים וילדים. כמו כן, הגבנו להצהרת ה UN WOMEN שהתעלמה מהמתקפה האכזרית של החמאס, ומצבם הנוראי של החטופים והנעדרים, והשתתפנו בדיון של וועדת האמנה למניעת אפליה נגד נשים באו"ם במסגרת דיאלוג שהתקיים עם ארגוני החברה האזרחית בישראל.
ניסיוננו לימד אותנו שנשים הן הראשונות להיפגע ברמה התעסוקתית בתקופות של משבר וחירום, ועל כן הצטרפנו למכתב של ארגוני החברה האזרחית לשר האוצר, הקורא להגנה על זכויות העובדים במהלך המלחמה.
המסרים שלנו בתקופה זו ברורים מאד:
1. אנו מדגישות שהשלכות המלחמה על נשים וילדים יהיו ארוכות טווח ועל המדינה להיערך לכך
2. אנו מבקשות מהממשלה לא לשכוח מהעורף ולדאוג לייצוג נשי הולם בפורומים של מקבלי החלטות בנושא שחרור החטופים
3. רוח נשית תמשיך לדרוש שוויון מגדרי והגנה על נשים נפגעות אלימות תוך התייחסות לצרכיהן במהלך ובתום המלחמה
4. אנו מתריעות כי תהיה החמרה במצבן של נשים הסובלות מפוסט טראומה מורכבת כתוצאה מאלימות בעקבות הלחימה
5. אנו מביעות דאגה שתהיה חוסר לגיטימציה ציבורית בזמן מלחמה להציף סוגיות של אלימות בבית. השתקה כזו עלולה להביא להחמרה באלימות ולמצבי סיכון קיצוניים.
6. ניסיון העבר מלמד אותנו שמצבי דחק וביניהם טראומה לאומית מלווים בהסלמה במקרי האלימות. אנו מוטרדות בעיקר מנשים נפגעות אלימות שנאלצו לעזוב את בתיהן ואשר חוות לחת כלכלי והתערערות של השגרה.
7. אנו מכריזות כי ההשלכות הכלכליות של המלחמה יפגעו תחילה בנשים, אלו יהיו הראשונות שישוחררו ממקומות עבודה או ייאלצו להישאר בבית עם הילדים.
8. אנו דורשות מהממשלה לנקוט מהלכים למניעת אלימות בבית גם בזמן חירום ולהעלות מודעות לסימני אזהרה.
9. אנחנו יודעות שההשלכות הרגשיות והכלכליות של המלחמה יהדהדו עוד זמן רב אחרי שוך הקרבות. לא נוכל להזניח את העורף, לא נוכל להזניח את הטיפול בקבוצות המוחלשות באוכלוסייה.
אנו נמשיך להיות פעילות בכל תקופת הלחימה, בדרישה לשוויון מגדרי והגנה על זכויות וצרכים של נשים.
פעילות מחלקת שינוי מדיניות וחקיקה:
• השתתפות בפורום של ארגוני זכויות נשים, תוך התמקדות ביוזמות ופעילויות משותפות במהלך המלחמה.
• השתתפות בשולחן עגול שקיים המשרד לקידום מעמד האישה, עם ארגוני נשים - דיון בצרכי נשים בזמן המלחמה.
• פנייה דחופה להקמת קבינט בנושא עורף ולטיוב מידי של הטיפול האזרחי בהשלכות המלחמה (נשים וילדים בעיקר), עם ייצוג נשי הולם על מנת לתת ביטוי וקול לאינטרסים של נשים סביב שולחן מקבלי ההחלטות. לקריאת המסמך.
• הצטרפות למכתב של ארגוני החברה האזרחית לשר האוצר, הקורא להגנה על העובדים וזכויות העובדים במהלך המלחמה ולמתן דמי אבטלה מלאים לעובדים.ות מושבתים.ות בדומה לתקופת הקורונה. הניסיון שלנו הוא שנשים הן העובדות הראשונות שנפגעות תעסוקתית ופרנסתן נפגעת בתקופות של משבר לאומי וחרום. לקריאת המסמך.
• הצטרפות למכתב של ארגוני נשים לגורם הממשלתי הממונה על נושא החטופים והנעדרים בדרישה לייצוג הולם של נשים בכל צוות העוסק בנושא זה, לרבות צוותי משא ומתן. לקריאת המסמך.
• הצטרפות לקריאה דחופה לשחרור בני ערובה המוחזקים בידי החמאס והג'יהאד ולהגנה על זכויות הומניטריות מיוחדות של נשים וילדים. הקריאה הדחופה נשלחה לגופים בינלאומיים שונים, ונחתמה על ידי ארגוני נשים ישראליות.
• הצטרפות לתגובה כתובה של ארגוני זכויות נשים וקורבנות להצהרת UN Women מה-13 באוקטובר 2023, בנוגע לאירועי ה-7 באוקטובר. (אמירה שהתעלמה ממצבם הנורא של החטופים ומהתקיפה האכזרית של חמאס נגד אזרחים ישראלים, לרבות תקיפה מינית של נשים ופשעי מלחמה אחרים). לקריאת המסמך.
• הצטרפות לקריאה דחופה לפעולה של מומחים למשפט בינלאומי וזכויות אדם, בנוגע לפשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה נגד נשים וילדים במהלך זוועות חמאס בישראל. לקריאת המסמך.